Adobe Xd

När man är ny på att bygga webbsidor vill man gärna sätta igång och koda direkt, det där med planering, skisser osv är kanske inte så lockande. Men ju längre man kommer i sin egen utveckling, eller jag kan ju bara prata för mig själv i och för sig, så inser man att det nog är rätt bra ändå att planera saker och ting i förväg. Då är designprogrammet Adobe Xd en bra hjälp.

I mitt senaste projekt, en bloggportal som i skrivande stund inte är färdig än, försökte jag verkligen att göra allting i rätt ordning. Jag gjorde massor med wireframes/ designskisser för dom olika sidorna och jag har faktiskt haft väldigt bra stöd av dom för att hålla mig på banan när det gäller designen. Annars är det väldigt lätt att glömma hur man hade tänkt från början och sväva iväg i nya idéer efterhand. Sen är det ändå så att när man är förhållandevis oerfaren som jag fortfarande ändå är så inser man under arbetets gång att designen man ritat upp i sina wireframes kanske inte gör sig lika bra när färger, bilder och text kommer på plats. Och så får man tänka om och rita om. Då är man glad att man bara gjort en designskiss och inte har en massa filer med kod som måste ändras.

Bilden ovan är en av ett antal olika varianter på design som jag provat i Adobe Xd, den slutgiltiga bloggportalen kommer dock att se lite annorlunda ut.

Jag har gjort wireframes i Inkscape tidigare och det funkade också rätt bra, men jag har inte testat nåt program som liknar Xd förut. I takt med att jag lär mig mer om hur Adobe Xd fungerar så känner jag att det nog kommer att bli en favorit. Det tar tid att lära sig, men så är det väl med dom flesta avancerade program. Man upptäcker nåt nytt hela tiden och lär sig hur olika funktioner ska användas på bästa sätt.

Min senaste upptäckt var att man kan förhandsgranska sina skisser i fullskärm så man ser hur sidan kommer att se ut på riktigt, det hade jag missat. Det ska också gå att koppla mobilen till datorn så man kan förhandsgranska mobilversionen i telefonen men det har jag inte testat än. Tror det kan vara en bra grej eftersom jag tycker det är svårt att få en riktig uppfattning om hur det faktiskt kommer att se ut bara genom att använda fejkade mobilskärmar på datorn.

Jag ser fram emot att lära mig mer om Adobe Xd för det känns som ett väldigt praktiskt och användbart program.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *